Forside Værker Weblog CV In english Email Links
www.thomasandersson.dk 

 

Thisted Dagblad  20. Oktober 2006 12:00

Stenfisker ved havnen

MORTEN KYNDBY HOLM
MKKH@BERGSKE.DK

THISTED: Forretninger, restauranter og virksomheder er i de senere år rykket tættere på havnefronten i Thisted. Nu følger kunsten efter.

Billedhuggeren Thomas Andersson fra Skanderborg er hyret til at lave en bronzeskulptur, der får plads oven for den sti, som om kort tid etableres langs den gamle fiskerihavn.

Den 49-årige kunstner er ikke noget ukendt navn i Thisted, hvor kunstforeningen Det Ny Kastet i maj sidste år havde en udstilling med ham og Trondur Patterson. Thomas Andersson viste her blandt andet nogle siddende figurer, og det bliver en sådan mandsperson - i større skala - som i fremtiden vil sidde lidt øst for Restaurant Bryggen og kigge ud over havnen.

Thomas Andersson har foreløbig navngivet skulpturen "Begyndelsen til en historie", men måske vil skulpturen blive kaldt Stenfiskeren, for manden vil sidde med en snøre - i skikkelse af en wire - hvis anden ende vil blive boltet fast i en natursten nede ved stien langs fiskerihavnen.

Men tolkningen af skulpturen går kunstneren selv ikke så meget op i:

- Jeg er mere optaget af at lave nogle mærkelige mennesker, fortæller Thomas Andersson, der er langt i arbejdet med skulpturen. Han fremstiller den i flamingo, hvorefter bronzeskulpturen bliver støbt. Metoden hedder sire perdu - "tabt voks" - hvor voksen altså er erstattet af det hvide isoleringsmateriale i plast.

Prisen for skulpturen bliver 150.000 kroner. Den betales af forretningsdrivende i Thisted, mens Thisted Kommune sørger for sokkel og belysning.

Ligesom udstillingen sidste år på Det Gamle Rådhus er salget af skulpturen formidlet af Galleri NB i Viborg, hvor Thomas Andersson er "i stald". Oprindelig var det meningen, at en eller flere af hans skulpturer skulle pryde Havnetorvet, men i stedet bliver det altså promenaden ved Markedshallen, der bliver hjemsted for den første kunstneriske udsmykning ved havnefronten.

Sti inden jul

Skulpturen kommer på plads, når stien langs havnen og den nye stensætning er klar. Karl Pedersen, chef for vejafdelingen i Thisted Kommune, tror på, at dette arbejde som planlagt kan afsluttes inden jul.

Arbejdet har været ude i en indbudt licitation, der blev vundet af Ivan Jakobsen A/S, Struer, med et bud på 742.000 kr., 42.000 kr. dyrere end kommunens overslag. Uden denne fordyrelse, men inklusive projektering og tilsyn, uforudsete udgifter samt bygherreleverancer, er den samlede pris anslået til knap 1,06 mio. kr.

Anlægsbevillingen blev forleden godkendt af sammenlægningsudvalget for den nye Thisted Kommune.

Weblog